Janakkala 26.7.2023 (44)

 Illan viimeinen rasti kotimatkalla: Janakkala. 

Puuhamaan portin takana pyörähdettiin ja muisteltiin lukuisia retkiä sinne kun lapset olivat pieniä vuosituhannen alussa. Lähtemättömästi mieliin on syöpynyt joutsenen näköinen polkuvene, jota äiti sai polkea hullun lailla kun eihän pieni lapsi sitä jaksanut veivata. No, rantaan lopulta päästiin. Puuhamaa oli helppo retkikohde silloin. Sinne sai ottaa omat eväät mukaan ja grillauspaikkoja oli reilusti. Mitenkähän on tänä päivänä? Se jää nyt arvoitukseksi. Kovin nuhjuiselta paikka näyttää nyt portin takaa verrattuna sen loiston päiviin, mm. huoltorakennusten maali kaipaisi päivitystä.

Lähdimme ajelemaan kohti Janakkalan keskustaa ja Pyhän Laurin kirkkoa. Keskiaikainen harmaakivikirkko on vihitty käyttöön ilmeisesti 19. syyskuuta 1520. Autosta noustuamme vastaan leijui kesäillassa ihana tervan tuoksu. Kirkon kattoa tervattiin. Kiertelimme hetken hautausmaalla. Siellä oli "perinteisten" hautojen lisäksi hyvinkin prameita hautoja.



Kirkon vierestä, metsän reunasta löysimme Laurinmäen tuulimyllyn. Janakkalan nettisivuilla kerrotaan, että tuulimylly rakennettiin vuonna 1882 Leppäkosken Sipilään, josta se siirrettiin museoalueelle 1964. Mylly oli käytössä lähes 30 vuotta, kunnes uusi höyrymylly korvasi sen. Tuulimylly on mamsellityyppinen ja siinä on kolmet kiviparit: alakerrassa kahdet jauhoja ja ylempänä yhdet ryynejä varten.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KuntaBongarit

Tampere 5.7.2023 (3)

Mänttä-Vilppula 4.7.2023 (1)