Järvenpää 26.7.2023 (40)

 Tuusulan ja Järvenpään taiteilijaresidenssit sijaitsevat lähellä toisiaan ja pitikin olla tarkkana, mikä on missäkin kunnassa. Järvenpään puolella pääsimme tutustumaan Aholaan ja Ainolaan. 

Ahola esittelee kirjailija Juhani Ahon (alkuaan Johannes Brofeldt) ja kuvataiteilija, taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin elämää ja taidetta. Kierrosta ohjaa pariskunnan vuoropuhelu, jota voi seurata suurilta tauluilta. Aholaan  aviopari muutti vuokralle vuonna 1897. Aholla oli periaate, että hän ei halua omistaa mitään ja he asuivatkin ilmeisimmin aina vuokralla.




Ison liikenneympyrän toiselta puolelta löytyi 1904 valmistunut Ainola, Aino ja Jean Sibeliuksen koti. Se oli Ainon yksityiskäytössä aina hänen kuolemaansa saakka (1969). Ainola avattin museona yleisölle kesäkuussa 1974.



Aino Sibeliuksen itse suunnittelemat sauna ja vedenottojärjestelmä valmistuivat lokakuussa 1905. Saunan vieressä olevasta vinttikaivosta nostettiin vesi kouruun, josta se meni suoraan pesuhuoneeseen. Huoneen nurkassa oli toinen kouru, joka puolestaan johti veden viereisen huoneen kylpyammeeseen. Sauna rakennettiin uudestaan 1925 tulipalon takia.

Sibeliukset on haudattu kotinsa puutarhaan.





 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KuntaBongarit

Tampere 5.7.2023 (3)

Mänttä-Vilppula 4.7.2023 (1)